Jak funguje Ateranská univerzita

23 Led

Magické společenství je s Ateranskou univerzitou velmi silně spjato. Drtivá většina členů Magického společenství studovala právě v Ateranu. Při zakládání společenství bylo rozhodnuto, že vznikající Rada Sedmi, která jej řídí, bude zároveň vést i univerzitu. Jejími hlavními představiteli je tedy Rada v čele s kancléřem.

Brzy po založení společenství a univerzity ale začalo být jasné, že je nešikovné, aby celá rada nejen řídila politiku malého magistánu, ale navíc ještě společně vedla školu. Radní proto mezi sebou vybírají děkany, tedy správce tří ateranských fakult. Jsou to Fakulta obecné magie, Fakulta elementární magie a Fakulta alchymie a přírodních věd.

Ateranská univerzita je největší svého druhu na světě. Protože čarodějové obvykle chtějí mít svůj vlastní píseček, o který se starají, a již z povahy toho, že milují zaklínadla, také milují různé tituly a pečlivě si je střeží, mají jednotlivé fakulty často nepřehlednou strukturu. Děkan v praxi tolik věcí nerozhoduje, na studium mají největší vliv vedoucí různých kateder, ústavů, kabinetů a seminářů. Pod některé navíc spadají i ryze nevědecké instituce, jako je například Univerzitní pohřební služba (pod Katedrou magie smrti), Ateranský lazaret atd. V celé šílené struktuře se vyznají ani ne tak nejmocnější mágové, jako spíše různí hnidopiši.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *